Terug naar overzicht

Verbeter je zithouding en ontdek meer tips om gezond te werken!

Een goede zithouding is erg belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen. Helaas hebben veel mensen nog steeds lichamelijke klachten door een verkeerde zithouding. Wil je jouw zithouding verbeteren en klachten voorkomen? Lees dan zeker even onze blog, we helpen je graag!

Verbeter je zithouding en ontdek meer tips om gezond te werken

Tips om gezond aan het werk te gaan

Gezond aan het werk gaan en je zithouding verbeteren begint allemaal met een goed ingestelde werkplek. Graag geven we je alvast 6 tips om jouw zithouding te verbeteren én gezond te werken.

Tip 1: Kies een verstelbare bureaustoel

Om je zithouding te verbeteren heb je natuurlijk een goede bureaustoel nodig die op de juiste manier is ingesteld. Zorg daarom voor een ergonomische bureaustoel met voldoende verstelmogelijkheden voor optimale ondersteuning van je lichaam. De zitting moet de juiste diepte hebben en de rugleuning moet jouw onderrug goed ondersteunen. We komen hier later in onze blog op terug.

Tip 2: Stel je beeldscherm goed in

Zet je beeldscherm op ooghoogte en op een afstand van 50-70 cm van je ogen. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel kunt werken zonder je nek en rug te belasten. Door je scherm goed te positioneren, voorkom je dat je naar voren of naar beneden moet kijken, bovendien dwing je jezelf op deze manier in een betere, natuurlijke houding te zitten.

Tip 3: Positioneer je toetsenbord en muis op de juiste manier

Plaats je toetsenbord dicht bij je lichaam zodat je armen ondersteund worden en je polsen niet gebogen zijn tijdens het typen. Zorg ook dat je muis binnen handbereik is zonder dat je pols zijdelings hoeft te buigen.

Tip 4: Wissel je houding af en beweeg regelmatig

Ook al zit je comfortabel, het is belangrijk om regelmatig van houding te wisselen. Dit houdt je lichaam flexibel en voorkomt stijfheid.

Tip 5: Neem voldoende pauze

Tip 5 sluit aan op tip 4. Pauzes zijn niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je geest. Even bewegen en ontspannen houdt je scherp, probeer elke 20 minuten even te bewegen. Sta een paar keer op en doe wat rekoefeningen. Of haal lekker even een frisse neus in je pauze, dat werkt inspirerend!

Tip 6: Eet gezond en voorkom teveel snacks

Hopelijk is tip 6 een inkoppertje en heb je deze tip niet nodig, maar om lekker van start te gaan en blijven is gezond eten een must. Neem eens een salade mee naar je werk, eet volkoren producten en eiwitten voor een verzadigd gevoel en vermijd te veel suikers om die vervelende middagdip te voorkomen.

Geef jouw medewerkers goede voorlichting en instructies

Als werkgever speel je een cruciale rol in het waarborgen van een gezonde werkomgeving. Investeer daarom in je medewerkers en geef ze tips voor het verbeteren van hun zithouding en leer ze om ergonomisch te werken.

Geef periodieke voorlichting: Als werkgever ben je verplicht om medewerkers periodiek voor te lichten over een goede zithouding en het instellen van de werkplek. Wil je meer weten over de Arbowet en werkplekinrichting? Wij hebben er een blog over geschreven; Arbowet en werkplekinrichting – dit moet je weten.

Werkplekinstructie voor nieuwe medewerkers: Geef nieuwe medewerkers direct een werkplekinstructie als onderdeel van het onboardingproces. Stel samen de bureaustoel op de juiste manier, zet het beeldscherm en het bureau op de juiste hoogte.

Herhaal de instructies regelmatig: Eenmalige instructie is niet genoeg. Herhaal regelmatig de kennis over een goede werkhouding zodat het niet verslapt.

Kies voor ergonomische bureaustoelen

Voor de beste zithouding heb je een ergonomische bureaustoel nodig. Een goede ergonomische bureaustoel voldoet aan de volgende kenmerken:

Verstelbare zithoogte: De zithoogte moet verstelbaar zijn, zodat je heupen iets hoger zijn dan je knieën en je voeten plat op de vloer kunnen staan. Dit creëert een heuphoek van ongeveer 100-110 graden.

Voldoende zitdiepte: Het zitvlak moet diep genoeg zijn om je bovenbenen te ondersteunen zonder druk op de knieholtes, met een afgeronde voorkant voor een goede bloedcirculatie.

Lendensteun: Een lendensteun in de rugleuning geeft ondersteuning aan de holling van je onderrug voor een natuurlijke zithouding.

Verstelbare rugleuning: Een rugleuning die in hoek en hoogte verstelbaar is, zodat deze de contouren van je ruggengraat volledig ondersteunt.

Verstelbare armleuningen: Armleuningen op de juiste hoogte en breedte ontlasten de schouders en nekspieren.

Goede bekleding: Een zacht zitvlak en rugleuning van ademend materiaal voor voldoende ventilatie en drukverdeling.

Goede mobiliteit: Een bureaustoel met vijf zwenkwielen voor optimale mobiliteit en stabiliteit.

Een goed ingestelde ergonomische bureaustoel voorkomt rugklachten op de lange termijn. Een goede investering in je gezondheid dus! Wil je graag meer uitgebreide tips over het instellen van je bureaustoel? Lees dan zeker even onze uitgebreide blog: Bureaustoel instellen: in 5 stappen ergonomisch zitten.

 
Met deze tips creëer je een werkplek die comfortabel is en jouw zithouding verbetert. Zorg voor een goede werkhouding en ga gezond aan de slag! Wil je graag meer weten over ergonomisch werken? Lees dan even onze blog: Ergonomie op het werk; waar moet je aan denken?

Jouw complete kantoorinrichting bij PLENE Kantoorinrichting!

Voor jouw complete kantoorinrichting waaronder ergonomische bureaustoelen, zit-stabureaus en meer ben je bij PLENE Kantoorinrichting aan het juiste adres! Vanzelfsprekend kunnen wij je ook perfect adviseren voor de juiste kantoorinrichting. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Terug naar overzicht