Verbeter de luchtkwaliteit op kantoor met onze tips
In een omgeving waar je soms urenlang verblijft, wil je vanzelfsprekend dat de luchtkwaliteit optimaal is. In deze blog geven we je graag tips om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren voor een gezondere en meer productieve werkomgeving. Zo zorg jij straks ook voor een frisse en comfortabele atmosfeer om in te werken voor jou én je team!
In deze blog:
Waarom is het meten van luchtkwaliteit belangrijk?
Het meten van luchtkwaliteit heeft directe invloed op de productiviteit, concentratie en het ziekteverzuim van jouw team. Ook vermindert een gezonde lucht het risico op gezondheidsklachten zoals het Sick Building syndroom, wat zorgt voor hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie van de luchtwegen, een droge of jeukende huid en misselijkheid of duizeligheid. Door te zorgen voor een gezonde binnenlucht kun je de werkomstandigheden aanzienlijk verbeteren. Genoeg reden dus om aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit op kantoor!
Richtlijnen voor een gezonde luchtkwaliteit op kantoor
In kantoorruimten en scholen speelt een goede luchtkwaliteit een belangrijke rol in het creëren van een gezonde omgeving voor medewerkers en leerlingen. Voor kantoren wordt geadviseerd om minimaal 30 m³/uur per persoon aan lucht te verversen bij lichte fysieke activiteiten, en zelfs 50 m³/uur bij zwaardere inspanning. Dit helpt niet alleen om frisse lucht te garanderen, maar bevordert ook de concentratie en het welzijn van alle aanwezigen.
Voor scholen adviseert de GG&GD een vergelijkbare standaard, met een minimum van 40 m³/uur en bij voorkeur 50 m³/uur, om een optimale leeromgeving te ondersteunen waarin kinderen zich kunnen concentreren en ontwikkelen. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen zowel kantoren als scholen ervoor zorgen dat hun binnenklimaat bijdraagt aan een gezonde en productieve omgeving voor iedereen. Een te droge of te vochtige lucht kan verschillende klachten veroorzaken, we vertellen daar hieronder meer over.
Welke klachten ontstaan door een te vochtige omgeving?
Een te vochtige omgeving vormt een broeinest voor schimmels en micro-organismen, wat kan leiden tot vervelende gezondheidsklachten zoals allergische reacties, hoofdpijn, benauwdheid, hoesten en chronische neusverkoudheid.
Daarnaast kan langdurige blootstelling aan vochtige omstandigheden de beschermende barrière van de huid aantasten. Hierdoor kunnen irriterende stoffen gemakkelijker doordringen en kunnen werknemers sneller last krijgen van huidirritaties zoals (allergisch) eczeem.
Als vochtigheid samenkomt met hitte, kan dit ook nadelig zijn voor het lichaam. Het lichaam heeft moeite om de warmte kwijt te raken door te zweten of af te koelen, wat kan leiden tot problemen met hart- en bloedvaten. Bovendien kunnen deze omstandigheden huidaandoeningen zoals jeuk en blaasjes veroorzaken.
Een te droge lucht is ook niet gezond
Een goed gereguleerde luchtvochtigheid op je werkplek is belangrijk voor je comfort en gezondheid. Een te vochtige omgeving kan leiden tot schimmels en allergische reacties, maar een te droge lucht is ook niet prettig. In zo’n droge omgeving kan je lichaam ongemerkt veel vocht verliezen, wat vooral merkbaar is bij je slijmvliezen in de neus en op de lippen. Dit kan leiden tot irritaties en ongemak.
Bij werk waarbij je lang naar een beeldscherm kijkt zonder veel met je ogen te knipperen, zoals computerwerk, komen vaak oogklachten voor door een gebrek aan vocht in de lucht. Het reguleren van de luchtvochtigheid in je werkruimte zorgt ervoor dat je comfortabel kunt werken, zonder last te hebben van uitdroging of irritaties aan je ogen en slijmvliezen.
Welke luchtvochtigheid voelt prettig aan?
Over het algemeen voelt een luchtvochtigheid tussen de 30% en 70% het meest comfortabel aan. Het lastige bij het beheren van luchtvochtigheid is dat de hoeveelheid vocht altijd relatief is. Warme lucht kan van nature meer vocht vasthouden dan koude lucht. Daarom wordt de lucht vaak erg droog wanneer koude lucht door een verwarming wordt opgewarmd, vooral in de winter, met een vochtigheidsniveau dat vaak onder de 45% zakt. Dit kan als onaangenaam worden ervaren.
Kantoorruimtes met veel katoen, onbehandeld hout, beton of waar veel papier ligt, kunnen veel vocht absorberen voordat het in de lucht terechtkomt.
Wanneer vochtige lucht in aanraking komt met koude oppervlakken zoals ramen of leidingen, kan condensatie optreden. Dit kan leiden tot druppelvorming en natte plekken op oppervlakken achterlaten. Het is dus belangrijk om de luchtvochtigheid op een gebalanceerd niveau te houden om zowel comfort als gezonde omstandigheden te behouden in kantoorruimtes.
Hoe kun je zelf de luchtkwaliteit meten?
Gebruik je zintuigen om te detecteren of er sprake is van een slechte luchtkwaliteit, zoals muffe geuren of symptomen zoals irritatie of vermoeidheid. Investeer indien nodig in professionele meetapparatuur voor een nauwkeurige analyse.
Verbeter de luchtkwaliteit op kantoor met deze maatregelen:
Om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren kun je zelf een aantal maatregelen nemen. Wat je kunt doen om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren is:
Zorg voor voldoende ventilatie: door regelmatig te luchten en gebruik te maken van efficiënte ventilatiesystemen. Open ramen en deuren systematisch en laat lekker die frisse wind waaien!
Plaats planten in je kantoor: Planten zuiveren de lucht, plaats daarom planten op strategische locaties om de lucht te zuiveren.
Splits printers en chemicaliën van werkplekken: om de blootstelling aan schadelijke stoffen te verminderen.
Installeer een geavanceerd ventilatiesysteem: dat voldoet aan de Arbo-eisen voor maximale luchtverversing.
Gebruik luchtreinigers: bij bronnen van vervuiling zoals printers.
Zorg voor luchtbevochtigers of -ontvochtigers: Houd de luchtvochtigheid in balans met luchtbevochtigers of -ontvochtigers.
Onderhoud de luchtkanalen en ventilatiesystemen: Voer regelmatig onderhoud uit aan luchtkanalen en ventilatiesystemen.
Een gezonde werkomgeving
Door een combinatie van bovengenoemde maatregelen toe te passen, afgestemd op jouw kantooromgeving, kun je de luchtkwaliteit significant verbeteren. Dit resulteert in een gezondere en comfortabelere werkplek, wat bijdraagt aan verhoogde productiviteit en verminderd ziekteverzuim, en dat wil je! Naast een gezonde lucht om in te werken wil jij wellicht nog meer doen om jouw werknemers op een gezonde manier te laten werken? Wij hebben hier verschillende blogs over geschreven! Lees bijvoorbeeld onze blog over Arbowet en werkplekinrichting – Dit moet je weten. Ook over ergonomisch werken kunnen wij je alles vertellen, lees hiervoor onze blog Ergonomie op het werk; waar moet je aan denken?
Verbeter jouw kantoor met PLENE Kantoorinrichting
PLENE Kantoorinrichting staat klaar om jouw kantoor gezonder te maken. Neem vandaag nog contact met ons op voor advies op maat en oplossingen die werken voor jouw specifieke situatie. Ook voor de complete inrichting van jouw kantoor ben je bij ons aan het juiste adres! Neem zeker een kijkje in ons aanbod kantoorinrichting of neem contact op voor meer informatie, we helpen je graag bij het maken van een fijne werkplek voor jou én je medewerkers.