Terug naar overzicht

Van welke materialen wordt een bureaustoel gemaakt en welke past bij mij?

Bij het kiezen van een bureaustoel is het belangrijk om op de materialen te letten, want deze bepalen de kwaliteit, duurzaamheid en het comfort van de stoel. Denk aan de slijtvastheid van de bekleding, het stevige metaal voor het mechaniek, en de wieltjes die soepel bewegen zonder de vloer te beschadigen. De juiste materiaalkeuze zorgt voor een ergonomische, comfortabele en duurzame bureaustoelervaring. Hieronder gaan we in op de voor- en nadelen en de aan te raden gebruikssituatie bij bureaustoelen van hout, stof, mesh, leer en kunstleer.

Van welke materialen wordt een bureaustoel gemaakt

Van welke materialen wordt een bureaustoel gemaakt

Bureaustoelen worden van verschillende materialen gemaakt, waaronder hout, stof, mesh, leer en kunstleer. Graag belichten we voor jou alle materialen en vertellen je de voor- en nadelen van iedere materiaalsoort. Lees dus zeker even verder, we beginnen met de houten bureaustoel.

Houten bureaustoelen

Houten bureaustoelen hebben een klassieke uitstraling en passen goed bij traditionele of vintage kantooromgevingen. Deze bureaustoelen worden nog steeds geproduceerd terwijl het minder gebruikelijk is geworden om voor een houten bureaustoel te kiezen. Een houten bureaustoel voegt een natuurlijke warmte en charme toe aan jouw kantoorinrichting.

De voordelen van een houten bureaustoel

  • Warme uitstraling: Ze hebben een mooie warme uitstraling, dit maakt ze geschikt voor traditionele of klassieke kantoorinrichtingen;
  • Duurzaam: Ze zijn erg duurzaam omdat ze stevig zijn en lang meegaan;
  • Milieuvriendelijk: Hout is een natuurlijke grondstof waardoor houten bureaustoelen een milieuvriendelijke keuze zijn.

Nadelen van houten bureaustoelen:

  • Beperkt ergonomisch instelbaar: Houten bureaustoelen hebben een beperkt ergonomisch aanpassingsvermogen, dit kan het comfort beperken tijdens langdurig zitten;
  • Gevoelig voor beschadiging: Hout kan gevoelig zijn voor beschadigingen zoals krassen en deuken.

Wanneer kies je voor een houten bureaustoel

Wanneer je een klassieke of traditionele kantooromgeving hebt is een houten bureaustoel een goede keuze. Ook wanneer jij een werkomgeving hebt met een focus op natuurlijke materialen is een houten bureaustoel een goede optie. Een houten bureaustoel is een minder goede keuze bij een kantoorinrichting waarbij ergonomisch werken erg belangrijk is. Ook voor mensen met lichamelijke klachten is een houten bureaustoel een minder goed idee. En heb jij een omgeving waarbij beschadiging van het hout een risico is, dan is het ook verstandig voor een ander soort bureaustoel te kiezen.

Leren bureaustoelen

Leer biedt luxe, comfort en duurzaamheid, leren bureaustoelen worden dan ook voornamelijk gebruikt voor luxe kantoorinrichtingen. Leer voelt comfortabel aan omdat het een ademend product is en comfortabel zit. Het wordt meestal gebruikt voor de zitting, rugleuning, hoofdsteun en soms voor de armleuningen van de bureaustoel.

De voordelen van een leren bureaustoel:

  • Luxe uitstraling: Een leren bureaustoel geeft een luxe uitstraling aan de kantoorinrichting;
  • Ademend materiaal: Leer voelt comfortabel aan omdat het een ademend materiaal is.

De nadelen van een leren bureaustoel:

  • Duur in aanschaf: Leren bureaustoelen zijn meestal duurder in aanschaf dan andere materialen;
  • Onderhoud nodig: Leer heeft regelmatig onderhoud nodig om de kwaliteit te behouden.

Wanneer kies je voor een leren bureaustoel?

Een leren bureaustoel is een goede keuze wanneer jouw kantoorinrichting een luxe uitstraling nodig heeft. Ook voor een ergonomische kantoorinrichting is een leren bureaustoel een goede keuze. Vanzelfsprekend is een leren bureaustoel geen optie wanneer jouw budget het niet toelaat. Of wanneer er bureaustoelen met weinig onderhoud vereist zijn.

Bureaustoelen van kunstleer, Skai en PU

Kunstleer is goedkoper dan echt leer en gemakkelijk te onderhouden. Skai is een merk van kunstleer bekend om zijn hoge kwaliteit. PU is zeer duurzaam en bestand tegen vlekken. Stuk voor stuk mooie materialen voor een bureaustoel. Natuurlijk hebben ook deze materialen voor- en nadelen, we sommen ze even voor je op:

Voordelen van een kunstleren bureaustoel:

Betaalbaar: Kunstleer is goedkoper dan echt leer en dus budgetvriendelijk;
Onderhoudsvrij: Kunstleer is onderhoudsvrij en kan tegen knoeien.

Nadelen van een kunstleren bureaustoel:

Duurzaamheid: Kunstleer kan na verloop van tijd gaan barsten of scheuren;
Uiterlijk en gevoel: Het heet niet voor niets kunstleer en daarom is het uiterlijk en gevoel anders dan echt leer.

Voordelen van een bureaustoel van Skai

– Duurzaamheid: Skai is een stuk goedkoper dan echt leer, maar heeft wel de uitstraling van leer;
Onderhoudsvrij: Skai is eenvoudig schoon te maken en bestand tegen vlekken.

Nadelen van een bureaustoel van Skai:

Duurder: Skai is meestal duurder dan andere soorten kunstleer;
Uiterlijk en gevoel: Het is een soort kunstleer dat veel warmte vasthoudt, wat minder prettig kan aanvoelen. Daarnaast is het gevoeliger voor slijtage.

Voordelen van een bureaustoel van PU

Duurzaamheid: PU is een erg slijtvast materiaal en bestand tegen morsen, ideaal voor een omgeving waar de stoel mogelijk vies kan worden;
Onderhoudsvrij: PU is gemakkelijk te reinigen en onderhouden.

Nadelen van een bureaustoel van PU

Minder ademend: PU is minder ademend dan echt leer, wat bij langdurig zitten vervelend kan zijn;
Uiterlijk en gevoel: PU lijkt op leer maar is natuurlijk geen echt leer, dit geeft een ander gevoel en uiterlijk.

Een bureaustoel van stof

Sinds de jaren ’50 zijn stoffen bekledingen de standaard geworden voor bureaustoelen. Stoffen bureaustoelen hebben in de loop der tijd een steeds luxere uitstraling gekregen. De kwaliteit van de stof speelt hierbij een belangrijke  rol, deze wordt gemeten aan de hand van het aantal draden per centimeter geweven stof, aangeduid met een Martindale-waarde. Hoe hoger dit getal, hoe sterker en slijtvaster de stof is. Goedkope bureaustoelen gebruiken vaak stoffen met een lage Martindale-waarde, wat resulteert in een snellere slijtage en een versleten uiterlijk.

Voordelen van een stoffen bureaustoel:

  • Comfortabel: Stoffen bureaustoelen zitten comfortabel, hierdoor zijn ze geschikt voor langdurig gebruik;
  • Ontwerpmogelijkheden: Voor een stoffen bureaustoel zijn er diverse ontwerpmogelijkheden, hierdoor passen ze in verschillende kantoorinrichtingen.

Wat zijn de nadelen van een stoffen bureaustoel?

– Slijtage bij lage kwaliteit: Bureaustoelen die met een lage kwaliteit stof zijn gemaakt slijten sneller, waardoor de bureaustoel sneller aan vervanging toe is.

Mesh bureaustoelen

De laatste jaren zijn mesh bureaustoelen steeds meer in trek en worden ze veelvuldig ingezet in hedendaagse kantooromgevingen. Mesh kan worden toegepast voor alleen de rugleuning of zowel de rugleuning als de zitting. Bij gebruik van hoogwaardige mesh blijft de stoel langdurig mooi, zelfs na jaren van intensief gebruik. Deze bureaustoelen hebben een eigentijdse uitstraling die veel mensen aanspreekt.

Voordelen van een Mesh bureaustoel

Ademend materiaal: Mesh is een ademend materiaal, waardoor deze stoelen koeler aanvoelen in warme weersomstandigheden;
Makkelijk onderhoud: Mesh bureaustoelen zijn gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek;
Modern uiterlijk: Deze bureaustoelen hebben een modern uiterlijk en vaak een stijlvol ontwerp.

Nadelen van een Mesh bureaustoel:

Beperkt zitcomfort bij lage kwaliteit: Bureaustoelen van een goedkopere kwaliteit Mesh kunnen minder comfortabel zijn.

Aandachtspunten bij de aanschaf van een bureaustoel

Bij het kopen van een nieuwe bureaustoel spelen comfort, kwaliteit en belangrijke onderdelen een grote rol. Let op de soorten wieltjes, de geschiktheid voor je vloer, en of je een hoofdsteun nodig hebt. Zorg dat de bureaustoel past bij jouw lichaamslengte, gewicht, intensiteit van gebruik en eventuele gezondheidsklachten. Kies bijvoorbeeld voor een ergonomische bureaustoel voor extra comfort.

Gezondheidsvoordelen van een goede bureaustoel

Een goede ergonomische bureaustoel ondersteunt je rug, nek en armen, waardoor je minder last hebt van rugpijn en belasting. Het helpt je om een goede houding aan te nemen en maakt je productiever. Daarnaast verbetert het de bloedcirculatie, vermindert het druk op je gewrichten en drukpunten, en draagt het bij aan je welzijn en stressvermindering.

Hoe stel je een bureaustoel goed in?

De bureaustoel op de juiste manier instellen is belangrijk voor een goede en comfortabele zithouding. Het draagt daarnaast bij aan het vermijden of verminderen van fysieke en mentale klachten. Volg onderstaande stappen om jouw bureaustoel op de juiste manier in te stellen voor een ergonomische zithouding of lees deze blog:

Zithoogte: Voeten plat op de grond;
Zitdiepte: Kleine ruimte tussen stoelrand en knieën;
Rugleuning: Goede ondersteuning in de bolling van de onderrug;
Armleuningen: Zorg voor ontspannen schouders;
Bureauhoogte: Armen in een hoek van 90 graden;
Dynamisch zitten: Zorg dat je regelmatig van houding verandert.

Wanneer voldoet een bureaustoel aan de Arbowet?

Een bureaustoel voldoet aan de Arbowet wanneer deze voldoet aan de Europese richtlijn (NEN-EN-1335) en bij voorkeur de Nederlandse richtlijn (NPR-1813), met een BIFMA en Greenguard Gold certificaat. Wil jij graag ergonomisch werken, lees dan even onze blog Ergonomie op het werk, waar moet je aan denken? Hierin staat precies wat belangrijk is om ergonomisch aan de slag te gaan.

Kies voor een bureaustoel van PLENE Kantoorinrichting

PLENE Kantoorinrichting biedt een uitgebreide selectie bureaustoelen in verschillende materialen en stijlen. Onze stoelen zijn gemaakt met hoogwaardige kunststoffen en metalen, waardoor je langdurig kunt profiteren van comfort en kwaliteit. Maar dat is niet alles! Bij PLENE Kantoorinrichting vind je jouw complete kantoorinrichting, zodat je in één keer alles kunt vinden wat je nodig hebt voor een efficiënte en stijlvolle werkplek. Wil je graag advies welke bureaustoel het beste bij jouw situatie past? Neem dan gerust contact op, we helpen je graag.

Terug naar overzicht