Ergonomie op het werk; waar moet je aan denken?
Ergonomie, je hebt het vast weleens voorbij horen komen, wat is het nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Wij leggen het graag voor je uit in onze blog én geven je handige tips om ergonomisch te werken. Wil je graag meer weten over ergonomie op het werk? Lees dan gauw even verder! Dan ben je helemaal op de hoogte én zit jij straks comfortabel en zonder het kweken van rugpijn achter je bureau!
We behandelen de volgende onderwerpen:

Wat is ergonomie op het werk?
Ergonomie speelt een grote rol in het creëren van een fijne en efficiënte werkomgeving. Door ergonomie toe te passen, kun je voorkomen dat je lichamelijke en mentale klachten krijgt, de werkomgeving verbeteren en de gezondheid en productiviteit van werknemers bevorderen. Wil je graag meer weten over wat ergonomie is? Lees daar alles over in onze blog: Wat is ergonomie?
Waarom is ergonomie zo belangrijk?
Ergonomie zorgt ervoor dat de werkomgeving past bij de behoeften en mogelijkheden van werknemers, om een zo fijn mogelijke werkplek te creëren. En, we zeiden het al, ergonomie is erg belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van werknemers. We geven je graag 5 redenen waarom ergonomie essentieel is:
Reden 1: Ergonomie kan werkgerelateerde klachten voorkomen
Ergonomische werkplekken en hulpmiddelen helpen bij het voorkomen van lichamelijke klachten zoals rug-, nek- en schouderklachten, oogvermoeidheid en RSI. Klachten waar niemand op zit te wachten, toch?
Reden 2: Ergonomie verhoogt de productiviteit
Comfortabele en gezonde werkplekken leiden tot een verhoogde productiviteit en efficiëntie van werknemers. Een goede reden dus voor werknemers om voor ergonomische werkplekken te zorgen!
Reden 3: Minder ziekteverzuim door ergonomisch werken
Door preventie van blessures en verbetering van de werkomgeving worden ziekteverzuim en arbeid gerelateerde blessures verminderd, wat resulteert in een gezonder en productiever personeelsbestand. Nóg een goede reden om de ergonomie voor jouw werknemers goed geregeld te hebben.
Reden 4: Meer tevredenheid onder werknemers
Ergonomische werkplekken dragen bij aan het welzijn en de tevredenheid van werknemers, wat leidt tot een positieve werkomgeving en een hogere betrokkenheid. In een goede werkomgeving is het fijn werken, en dat leidt weer tot tevreden werknemers. Een win-win situatie!
Reden 5: Verhoging van de kwaliteit en prestaties
Door de juiste ergonomische aanpassingen te maken, kan de kwaliteit van het werk verbeteren en kunnen medewerkers hun taken effectiever uitvoeren. Mocht je nog niet overtuigd zijn waarom ergonomie belangrijk is, dat ben je het nu misschien wel. Maar lees zeker even verder, er valt nog veel meer over ergonomie te vertellen!
Ergonomisch werken; hoe doe je dat?
Inmiddels is vast duidelijk geworden waarom het creëren van een ergonomische werkomgeving essentieel is voor een gezonde en succesvolle organisatie. Maar ergonomisch werken, hoe doe je dat nou eigenlijk? We leggen het graag aan je uit en geven je direct 5 tips om ergonomisch aan de slag te gaan!
Tip 1: Zorg voor een ergonomisch ingerichte werkplek
Zorg voor een ergonomisch ingerichte werkplek met de juiste kantoormeubelen, zoals aanpasbare stoelen, bureaus en accessoires zoals ergonomische muizen en toetsenborden om een goede werkhouding te ondersteunen en lichamelijke klachten te voorkomen.
Tip 2: Zorg dat alles goed is ingesteld
Je kunt nog zo leuk ergonomische bureaustoelen aanschaffen, maar deze bureaustoelen moeten natuurlijk wel goed ingesteld worden op jouw lichaam. Een paar punten om daarbij op te letten zijn:
– Zorg voor een rechte rug: Zorg ervoor dat je rug recht is en goed wordt ondersteund door de stoel. Dit helpt rugklachten te voorkomen.
– Ondersteuning van de onderrug: Een goede stoel biedt ondersteuning aan de natuurlijke kromming van je onderrug (lumbale lordose), wat helpt om spanning en vermoeidheid te verminderen.
– Juiste hoogte van de stoel: Stel de hoogte van de stoel zo in dat je voeten plat op de grond kunnen rusten of stevig op een voetensteun kunnen worden geplaatst. Je knieën moeten zich in een hoek van ongeveer 90 graden bevinden.
– Armsteunen goed instellen: De armsteunen van de stoel moeten zorgen voor ontspanning van je schouders en armen. Ze moeten op een hoogte zijn ingesteld waarbij je ellebogen in een hoek van ongeveer 90 graden rusten wanneer je je handen op het bureau of de tafel legt.
– Ooghoogte met het beeldscherm: Zorg ervoor dat je beeldscherm op ooghoogte staat, zodat je je nek niet te veel hoeft te buigen of te strekken tijdens het kijken.
– Voldoende bewegingsruimte: Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om vrij te bewegen en regelmatig van houding te veranderen om spanning en vermoeidheid te verminderen.
Heb je al deze punten voor elkaar? Dan kun je een ergonomische zithouding aannemen die comfortabel is en rugklachten helpt te voorkomen. Lekker ontspannen kunnen zitten dus, dat is belangrijk! Hieronder staan al een aantal ergonomisch in te stellen bureaus, ideaal voor jouw ergonomische werkplek.
Tip 3: Wees je bewust van de mentale gezondheid van medewerkers
Op je werknemers ben je zuinig, dat begrijpen wij maar al te goed. Door te zorgen voor een goed ontworpen werkplek en processen, kun je werkgerelateerde stress verminderen, de werkbelasting in balans brengen en de concentratie van medewerkers bevorderen, wat belangrijk is voor hun mentale gezondheid. Kijk dus zeker even kritisch rond op de werkplekken waar en hoe het stukje ergonomie de algehele werksfeer kan verbeteren. Zitten jouw werknemers er ergonomisch en tevreden bij, dan gaan ze een stukje harder voor je lopen.
Tip 4: Optimaliseer de werkomgeving door verlichting, geluid & temperatuur
Niets zo vervelend als irritante geluiden of slechte verlichting! Optimaliseer de werkomgeving op het gebied van verlichting, geluid en temperatuur, zodat medewerkers zich comfortabel en gewaardeerd voelen. Ook dit draagt weer bij aan hun algehele welzijn. Denk bijvoorbeeld aan wand- of plafondpanelen voor een goede akoestiek, prettige raamdecoratie en het vervangen van die ellendige tl-buizen. Ook als je klanten ontvangt op je werkplek, kan een prettige werkomgeving professioneel overkomen. Zo kan een goed verlichtingsplan wonderen doen voor je kantoor!
Tip 5: Zorg voor de juiste luchtkwaliteit
Wanneer er lange dagen gewerkt worden, is de juiste luchtkwaliteit op kantoor erg belangrijk. Wist je dat een gezonde luchtkwaliteit het risico op gezondheidsklachten als Sick Building Syndroom wat zorgt voor hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie van de luchtwegen, een droge of jeukende huid en misselijkheid of duizeligheid. Niet zo prettig om mee te werken dus!
Advies voor een ergonomische werkplek
Ben je overtuigd van het belang van een ergonomische werkplek en wil je graag aan de slag? Als expert op het gebied van kantoormeubelen en ergonomie, adviseert PLENE Kantoorinrichting het volgende voor een optimaal ergonomische werkplek:
- Investeer in verstelbare bureaustoelen en in hoogte verstelbare bureaus voor een goede werkhouding;
- Gebruik ergonomische accessoires zoals polssteunen, monitorarmen en voetensteunen om de ergonomie te optimaliseren;
- Zorg voor voldoende verlichting, luchtkwaliteit en akoestiek in de werkomgeving;
- Stimuleer regelmatige pauzes en lichaamsbeweging tijdens het werk om lichamelijke en mentale vermoeidheid te voorkomen.
Door bovenstaande principes van ergonomie toe te passen en de werkplek aan te passen aan de behoeften van je werknemers, kun je de gezondheid, tevredenheid en prestaties van het personeel verbeteren.
Ergonomische kantoormeubelen bij PLENE Kantoorinrichting
Enthousiast geworden over ergonomisch werken? Bij PLENE Kantoorinrichting zijn we gespecialiseerd in het creëren van ergonomische werkplekken die bijdragen aan het welzijn en de productiviteit van jouw medewerkers. Of je nu op zoek bent naar een zit-sta-bureau, een ergonomische bureaustoel, of andere optimalisaties voor jouw kantoor, ons team staat klaar om je te adviseren en de perfecte oplossingen te bieden. Neem contact met ons op om jouw werkplek te transformeren in een comfortabele, efficiënte omgeving die ook nog eens voldoet aan de Arbowet eisen voor je werkplekinrichting.